banner
 
  • avem cel mai mic pret
  • livrare in maxim 24 de ore
  • lemne de fag uscate
  • transport Gratis Bucuresti pentru comenzi de 5 paleti
  • taiere Gratis
  • crapare Gratis
  • descarcare Gratis
  • poti sa comanzi online
  • poti sa comanzi telefonic
telefon
Recomanda-ne daca esti multumit de produsele si serviciile noastre
 

Cum se testeaza umiditatea

Am pregatit pentru voi o galerie cu imagini facute in timpul testelor cu umidometrul.

Testele cu umidometrul au fost facute la noi in depozit. La fiecare imagine am adaugat o descriere ca sa se inteleaga ce fel de lemne am testat pentru procentul de umiditate. De asemenea la descriere exista si provenienta lemnelor precum si conditiile in care sunt depozitate. ( ex: aer liber, depozit ).

Incepem testul. Am infipt acele umidometrului la intamplare intr-un lemn de fag uscat ce a fost tinut in aer liber in diferite conditii atmosferice in curtea depozitului. Stiva cu lemnele de fag a fost acoperita pe toata perioada anului cu o prelata deci a fost ferita de apa si zapada.

Dupa cum se vede in imagine bucata de lemn este aceeasi cu cea de mai sus iar gradul de umiditate este de 21%.

Ca sa nu ziceti ca am trisat am mai facut o incercare pe un alt lemn tot de fag ales in mod aleator dintr-o alta stiva de lemne, tot din curte, tot acoperita cu prelata.

De data asta valoarea a fost putin mai mare, adica 24%. Teoria cere ca orice lemn sa aiba o umiditate de cel mult sau egala cu 20% pentru o ardere eficienta. De altfel si in manualul echipamentului folosit de noi in timpul testelor, producatorul specifica acest aspect. Noi suntem aproape de adevar cu valoarea. Trebuie tinut cont ca lemnele testate cu valorile de 21% si 24% au fost tinute in conditii atmosferice de umezeala, apa, zapada si frig.

De curiozitate am infipt umidometrul si pe un lemn ce a stat in contact direct cu zapada si cu apa de ploaie. Rezultatul a fost teribil.......54%

Continuam testul in depozit unde lemnele au fost ferite de orice conditie atmosferica rea. Am infipt umidometrul la intamplare intr-un lemn.

Valoarea umiditatii de 18% e satisfacatoare.

Mai facem o incercare si cu alta bucata de lemn tot din depozit. Din nou rezultatul e foarte bun...19%.

Am testat chiar si un bustean verde tot din depozit pe care nu a plouat si nici nu a nins. Rezultatul a iesit bunicel 24 % avand in vedere ca e un lemn verde.

Concluzia pentru utilizatorii de lemne

Intr-adevar conteaza mult si cum depozitezi lemnele deoarece intr-un spatiu acoperit intotdeauna vor avea un grad de umiditate mai mic decat afara in aer liber. Daca nu aveti posibilitatea sa le tineti in hambar, beci, etc incercati totusi sa le acoperiti cu o prelata sau cu un plastic din acela mare care se gaseste de cumparat in orice magazin de bricolaj.


Copyright @ 2012 www.lemnedefoc.ro